Εντείνει τις προκλήσεις η Τουρκία: 24 παραβιάσεις και διπλή εμπλοκή με τουρκικά...

Εντείνει τις προκλήσεις η Τουρκία: 24 παραβιάσεις και διπλή εμπλοκή με τουρκικά μαχητικά

260
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η πρώτη εικονική αερομαχία σημειώθηκε περίπου στις 3 το μεσημέρι κοντά στα Ψαρρά και η δεύτερη 10 λεπτά αργότερα στη Χίο

Εντείνει τις προκλητικές της ενέργειες έναντι της Ελλάδας και – άρα – της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Τουρκία, αυξάνοντας τον αριθμό των παραβιάσεων του FIR Αθηνών. Σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, προέβησαν σήμερα τουρκικά αεροσκάφη. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης των δύο οπλισμένων τουρκικών ζευγών από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

Η πρώτη εμπλοκή σημειώθηκε στις 3 το μεσημέρι, νοτιοδυτικά των Ψαρρών, όπου ενεπλάκησαν κατά τη διαδικασία αναχαίτισης, ζεύγος ελληνικών μαχητικών με το πρώτο ζεύγος οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως.

Δέκα λεπτά αργότερα, το ζεύγος των ελληνικών μαχητικών αναχαίτιζε διά εμπλοκής νοτίως της Χίου και το δεύτερο ζεύγος των οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών, που επίσης είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τις εικονικές αερομαχίες είχαν τη δυνατότητα να δουν σε πραγματικό χρόνο, η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, η τουρκική TCG GOKOVA και η ολλανδική VAN AMSTEL που έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο της NATOϊκής αποστολής για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων-μεταναστών.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

http://www.protothema.gr/greece/article/563514/edeinei-tis-prokliseis-i-tourkia-24-paraviaseis-kai-dipli-ebloki-me-tourkika-mahitika/