Εορτή της Παναγίας στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου...

Εορτή της Παναγίας στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους στο χωριό Προπούλι της Λήμνου

284
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΥΓΗΣ ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΙΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ( ΤΡΥΓΗ -ΤΡΥΓΟΣ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ) ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.
   ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΠΡΟΠΟΥΛΙ ΚΑΙ ΑΤΣΙΚΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ , ΣΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΙΜΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΑΟΣ. ΑΝΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟΝ 14ο ΑΙΩΝΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ. ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΠΗΡΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟ ΑΓΑΠΙΟ ΑΞΙΩΤΗ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ 1706 ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ.
   ΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ »ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΥΓΗΣ» Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΤΟ 1709 ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΤΕΜΠΛΟΥ, ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.
     ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΜΕ ΛΕΥΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΝΔΥΜΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΟΡΦΥΡΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΑΝΙΕΣ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.
     Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΥΓΗΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΕΛΕΙΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
     ΣΤΙΣ 14 ΚΑΙ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΕΛΕΣΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΡΙΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ.
(Φωτο Διογενης)