Η ιστορία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μέσα από ένα του σπαθί στο Μουσείο...

Η ιστορία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μέσα από ένα του σπαθί στο Μουσείο Μπενάκη (φωτό)

50
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με δραματοποιημένα από τους ηθοποιούς κείμενα παρουσιάζονται αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη μέσα από τα οποία αφηγούνται πτυχές της ιστορίας τους.

Την ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία των τριών πρώτων θεματικών παραστάσεων «Νεοπτολέμου Μύησις», «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε» & «Ερωφίλης κέντημα» διαδέχεται μια νέα, υποσχόμενη θεατρική δράση.

Η πρεμιέρα της τέταρτης παράστασης με τίτλο «Το είπε ο Γέρος», πραγματοποιείται Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στις 20.30, στην αίθουσα 34 του τρίτου ορόφου του κεντρικού κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη, που είναι αφιερωμένη στην περίοδο της ανακήρυξης της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Για την ομαλή μετάβαση στον δραματοποιημένο λόγο, ο επιμελητής των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσος Σακελλαρόπουλος θα παρουσιάσει τα εκθέματα πριν από την παράσταση.

Η παράσταση είναι βασισμένη στα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, «Η Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής Φυλής από τα 1770 έως τα 1836», αλλά και σε κείμενα και αφηγήσεις για το πρόσωπο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και φωτίζει άγνωστες πτυχές του αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, όπως αυτές τις εμπιστεύθηκε ο Γέρος του Μοριά στο Γεώργιο Τερτσέτη.

Με αφορμή τη θεατρική περιπέτεια ενός ολόσωμου πορτραίτου που φέρεται να τον απεικονίζει και ενός σπαθιού που δωρίθηκε από Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στον φιλέλληνα στρατηγό Φαβιέρο και το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη, ξετυλίγεται ο θρύλος του Γέρου του Μοριά.

Πάλα, δώρο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Φαβιέρο (1829). Χάλυβας  με ένθετη χρυσή διακόσμηση στο έλασμα λαβή κεράτινη, φυλακτήρας σταυροειδής επίχρυσος. Στη μια όψη του ελάσματος, φέρει σφραγίδα Σολομώντα     με επιγραφή με χρυσό και διάχωρο με αραβική στην άλλη όψη. Θήκη με μαύρο δέρμα και επίχρυσα τμήματα, αορτήρας από κορδόνια και δέρματα. Στο άνω μέρος της θήκης σε πλακίδιο, εγχάρακτα η επιγραφή: Donné par Colocotroni le 6 Janvier 1829

Ήταν ένα πρόσωπο, ο Κολοκοτρώνης, εμβληματικό για την εξέλιξη και την επιτυχία της ελληνικής παλιγγενεσίας του 1821 αλλά και για την συνέχεια που εκείνη είχε στην εθνική μας μνήμη και στην πατριωτική μας παράδοση.

Μια παράσταση για αυτόν, μέσα στον χώρο του Μουσείου, δίπλα στα προσωπικά του αντικείμενα ανανεώνει την μνήμη και μας επανασυνδέει με την ιστορία της ελληνικής επανάστασης, η οποία στάθηκε σε μεγάλο βαθμό η αφετηρία για τα θετικά και για τα αρνητικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Ενα σπαθί του Κολοκοτρώνη αφηγείται την ιστορία του -Παράσταση του Εθνικού στο Μπενάκη

Με αυτή την 4η παράσταση ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο με τίτλο «Από τη σιωπή της προθήκης στον θεατρικό λόγο».

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Στρατής Πανούριος
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μάιρα Βαζαίου
Μουσική επιμέλεια: Αλέξης Κωτσόπουλος
Παίζουν: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Στάθης Κόϊκας, Φώτης Λαζάρου, Έλενα Μαρσίδου, Αλέξης Κωτσόπουλος, Στρατής Πανούριος

Το Μουσείο Μπενάκη υποδέχεται το Εθνικό Θέατρο, 4η παράσταση -«Το είπε ο Γέρος»

Πρεμιέρα 28 Φεβρουαρίου & 7, 14, 21, 28 Μαρτίου 2017
Έναρξη παραστάσεων: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: € 15, € 10 μειωμένο (ανά παράσταση),
Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του Μουσείου Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Αθήνα.