Νέες διαρροές από το Μαξίμου για τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν που…...

Νέες διαρροές από το Μαξίμου για τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν που… εκπλήσσουν…

84
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΜΑΛΛΟΝ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΑΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ!

Πολύ αισιόδοξη εικόνα μεταδίδουν κυβερνητικοί κύκλοι για όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν. Όπως είναι κατανοητό οι κυβερνητικές διαρροές γίνονται περισσότερο για λόγους εωτερικής πολιτικής και αντιπαράθεσης με τη ΝΔ. Συνεπώς θα πρέπει να τις “διαβάσουμε” με αρκετό σκεπτικισμό. Ο Ερντογάν είναι αδύνατο να έγινε ξαφνικά …λευκό περιστέρι. Αντιθέτως όλα δείχνουν ότι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι πιθανότερο να επιδεινωθεί.

Τι αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές:

-Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα τερματισμού παραβιάσεων, παραβάσεων, τουρκικής προκλητικότητας, ανέφερε ότι ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να εστιάσουν σε διακυβερνητική συνεργασία και να επανεκκινήσουν σταδιακά διερευνητικές επαφές, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πολιτικές διαβουλεύσεις.

-Ο Ερντογάν, σε αντίθεση με την υψηλή, ειθετική ρητορική του πρόσφατου παρελθόντος κατά της Συνθήκης της Λωζάννης, δήλωσε ότι συμφωνεί να εφαρμόζεται πλήρως η Λωζάννη. Μπροστά στην ελληνική αντιπροσωπεία δεν αμφισβήτησε καθόλου Λωζάννη, αντίθετα δήλωσε ότι τη σέβεται.

Κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν αυτή τη στάση του “μεγάλη και πολύ θετική διπλωματική εξέλιξη. Πρόκειται για ένδειξη υποχώρηση από μέχρι πρότινος θέσεις του που αμφισβητούσαν αξία συνθήκης της Λωζάννης. Κάτι, βέβαια, που μένει να αποδειχτεί στην πράξη.

Ισχυρισμοί αντιπολίτευσης

Μερίδα της ελληνικής αντιπολίτευσης ασκεί κριτική, ισχυριζόμενη ότι τώρα ο Ερντογάν δηλώνει ότι “θέλει να εφαρμόσει τη Λωζάννη, και, άρα, την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών”.

1.Αφενός δεν τέθηκε από τουρκικής πλευράς τέτοιο ζήτημα.

2. Αφετέρου αν υπήρχε στοιχειώδης γνώση διεθνούς δικαίου από πλευράς αντιπολίτευσης τότε θα ήταν και σε αυτή σαφές ότι ζήτημα τέτοιο δεν υφίσταται διότι έχει μεσολαβήσει η Συνθήκη του Montreux που ρυθμίζει καθεστώς Στενών και γύρω νησιών.

3.Το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο.

Τα ερωτήματα που καλείται τώρα να απαντήσει η αντιπολίτευση,σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές είναι:

-Εως τώρα, ο Ερντογάν έλεγε ότι αμφισβητεί τη Λωζάννη και η Ελλάδα ζητούσαμε την εφαρμογή της. Τώρα που λέει δεν την αμφισβητεί και την δέχεται, δεν μας αρέσει ούτε αυτό;

-Είμαστε υπέρ της Συνθήκης της Λωζάννης ή δεν είμαστε ;

-Θεωρούν τη Συνθήκη της Λωζάνης κακό πράγμα; Μήπως κάποιοι θέλουν αναθεώρησή της;

-Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αποδεκτή από την Ελλάδα ή δεν είναι;

Πηγή