3. Παγκόσμια κλιματική αλλαγή και ακραία καιρικά φαινόμενα

3. Παγκόσμια κλιματική αλλαγή και ακραία καιρικά φαινόμενα

8350
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ως ακραία καιρικά φαινόμενα χαρακτηρίζονται τα μετεωρολογικά εκείνα φαινόμενα στα οποία παρατηρούνται οι μέγιστες ή ελάχιστες τιμές μετεωρολογικών παρατηρήσεων ασυνήθιστων ή και πολύ σπάνιων που συμβαίνουν σε μια περιοχή.

Βέβαια η πρόβλεψη τέτοιων φαινομένων είναι δυνατή πλην όμως τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση ακριβώς τέτοιων φαινομένων θεωρούνται πολύ δαπανηρά για την συνεχή διατήρηση και ετοιμότητά τους.

Η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, όταν συμβούν, ανήκει κατ΄ αντικείμενο και καθ΄ ύλη αρμοδιότητα σε ειδικές συντονιστικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, κατά Χώρα, που συγκροτούνται από διάφορα υπουργεία, των επιμέρους διευθύνσεων και άλλων υπηρεσιών τους όπου και κινητοποιούν τα διάφορα κλιμάκια (προσωπικό) με τα αντίστοιχα διαθέσιμα μέσα και υλικά, κατά περίπτωση.

Σε μεγάλης έκτασης τέτοιων συμβάντων δεν είναι σπάνιες ακόμη και διακρατικές συνεργασίες συντονιστικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Παραδείγματα ακραίων καιρικών φαινομένων είναι οι καταιγίδες και οι τυφώνες.

wikipedia –

20 Haiti Earthquake (2010)

100227-N-4995K-178A


Τον Ιανουάριο του 2010 ισχυρός σεισμός έπληξε την Αϊτή, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τεράστιες υλικές καταστροφές. Ο σεισμός είχε μέγεθος 7,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίκεντρο 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας Πορτ-ο-Πρενς και εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.[1] Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσει ισχύ στην κλίμακα Μερκάλι Χ (10), ήταν δηλαδή «Εξαιρετικά Καταστροφικός».

Η κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 16:53:09 τοπική ώρα (21:53:09 UTC) της 12ης Ιανουαρίου 2010. Διήρκεσε ένα λεπτό, ενώ ακολουθήθηκε από αρκετούς μετασεισμούς.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 230.000 άνθρωποι.[2] Σύμφωνα με νέο απολογισμό της κυβέρνησης στο Πορτ-ο-Πρενς, ο σεισμός προκάλεσε το θάνατο 300.000 ανθρώπων,[3] ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει αναφερθεί είναι 316.000 νεκροί.

Οι υλικές καταστροφές από τον σεισμό ήταν μεγάλης έκτασης. Ανάμεσα στα δεκάδες κτήρια που κατέρρευσαν συγκαταλέγονται και το πενταώροφο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών, τα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Προεδρικό Μέγαρο και το Κοινοβούλιο της χώρας.[4]

19 Cyclone Nargis (2008)

nargis_flooding


Ο κυκλώνας Ναργκίς (Nargis) ήταν ένας ισχυρός κυκλώνας και η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Βιρμανίας.[1] Ο τυφώνας σχηματίστηκε στις 27 Απριλίου 2008 στο Κόλπο της Βεγγάλης και έφτασε στην Βιρμανία στις 2 Μαΐου, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και περισσότερους από 146.000 θανάτους.[2] Στη Λαμπούτα μόνο, οι θάνατοι έφτασαν τους 80.000. Επίσης, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 55.000 αγνοούμενους. Θεωρείται ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης παρουσίασαν σκόπιμα έναν μικρότερο αριθμό και υπάρχουν υπόνοιες ότι η κυβέρνηση σταμάτησε τις επίσημες μετρήσεις όταν οι νεκροί ξεπέρασαν τις 138.000 χιλιάδες, για να αποφύγει μια πιθανή πτώση της.[3] Οι συνολικές καταστροφές υπολογίστηκαν σε 10 δις δολάρια ΗΠΑ, οι ακριβότερες που έχουν προκληθεί από κυκλώνα στην περιοχή.[4]

Ο Ναργκίς ήταν ο πιο θανατηφόρος ονοματισμένος κυκλώνας στο βόρειο Ινδικό, καθώς και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος ονοματισμένος κυκλώνας όλων των εποχών, μετά τον τυφώνα Νίνα του 1975. Μαζί με τους μη ονοματισμένους τυφώνες, ο Ναργκίς είναι ο 8-ος πιο θανατηφόρος τυφώνας, αλλά λόγω της αβεβαιότητας των θανάτων που προκλήθηκαν από τον Ναργκίς και αυτών που προκλήθηκαν από άλλους τυφώνες, όπως ο κυκλώνας του Μπαγκλαντές του 1991, ο Ναργκίς μπορεί να θεωρηθεί ως ο έβδομος πιο θανατηφόρος τυφώνας όλων των εποχών.
Χρονικό

Ο Ναργκίς ήταν ο πρώτος τυφώνας του 2008 στο βόρειο Ινδικό. Σχηματίστηκε στη κεντρική περιοχή του Κόλπου της Βεγγάζης. Αρχικά κινήθηκε προς τα βόρεια και, συναντώντας ευνοϊκές συνθήκες, έγινε ισχυρότερος. Ένα βόρειο ρεύμα ξηρού αέρα αποδυνάμωσε τον κυκλώνα, αλλά σύντομα ο κυκλώνας δυνάμωσε ξανά, με ταχύτητες ανέμου τουλάχιστον μέχρι 165 χλμ/ώρα, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας.[5] Σύμφωνα με άλλες μετρήσεις, οι άνεμοι είχαν ταχύτητα μέχρι 217 χλμ/ώρα, κατατάσσοντας των Ναργκίς ως κυκλώνα κατηγορίας 4 στην Κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον.[6] Ο τυφώνας έφτασε στην Μυαμάρ στις 2 Μαΐου, στη μέγιστη ισχύ του.[7] Ήταν ο πρώτος κυκλώνας που χτύπησε τη χώρα μετά τον τυφώνα Μάλα του 2006, ο οποίος αν και ισχυρότερος, δεν προκάλεσε τόσες καταστροφές. Ο τυφώνας πέρασε και από τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Γιανγκόν.

18 Pakistan Earthquake (2005)

balakot-051017-f-9085b-016


Σεισμός του Κασμίρ (επίσης γνωστός ως Βόρειος σεισμός του Πακιστάν ή Σεισμός της Νότιας Ασίας) του 2005 ήταν ταγματάρχης σεισμολογικός διαταραχή (σεισμός) αυτός εμφανίστηκε στον τυποποιημένο χρόνο 08:50:38 Πακιστάν (03:50:38 UTC, Τυποποιημένος χρόνος 09:20:38 Ινδία, τοπική ώρα 08:50:38 στο επίκεντρο) επάνω 8 Οκτωβρίου, 2005 με επίκεντρο Πακιστάν- διεξαχθείσα περιοχή συζητημένο έδαφος Κασμίρ Νότια Ασία. Καταχώρησε 7,6 κλίμακα μεγέθους στιγμής κάνοντας το έναν σημαντικό σεισμό παρόμοιο στην ένταση με το 1935 Quetta σεισμός, 2001 σεισμός του Gujarat, και 1906 σεισμός του Σαν Φρανσίσκο.

Από τις 8 Νοεμβρίου, ο επίσημος φόρος θανάτου της πακιστανικής κυβέρνησης ήταν 87.350. Μερικοί υπολογίζουν ότι ο φόρος θανάτου θα μπορούσε να φθάσει σε πάνω από 100.000. [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ]

Οι περισσότερες από τις επηρεασθείσες περιοχές είναι στις ορεινές περιοχές και η πρόσβαση εμποδίζεται από τις καθιζήσεις εδάφους που έχουν εμποδίσει τους δρόμους. Κατ’ εκτίμηση 3,3 εκατομμύρια αφέθηκαν άστεγα στο Πακιστάν. Τα Η.Ε ανέφεραν ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύριο άνθρωποι επηρεάζονται άμεσα, σαν έναρξη χειμερινών χιονιών. Πολλοί από τους διατρέχουν τον κίνδυνο από το κρύο και την εξάπλωση της ασθένειας. Ο πρωθυπουργός Shaukat Aziz έκανε μια έκκληση στους επιζόντες επάνω 26 Οκτωβρίου για να έρθει κάτω στις κοιλάδες και τις πόλεις για την ανακούφιση. Έχει υπολογιστεί ότι οι ζημίες που υφίστανται είναι καλά πάνω από 5 δισεκατομμύριο δολλάρια ΗΠΑ. Τρία από τα πέντε που διασχίζουν τα σημεία έχουν ανοίξει Γραμμή ελέγχου (LoC) μεταξύ Ινδία και Πακιστάν.

17 Hurricane Katrina (2005)

New Orleans Hurricane Katrina Destruction Overhead Photo


Ο τυφώνας Κατρίνα (hurricane Katrina) ήταν ο πιο πολύνεκρος και καταστρεπτικός τυφώνας του Ατλαντικού το 2005. Προκάλεσε τις ακριβότερες καταστροφές από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή στις ΗΠΑ και ήταν ο πέμπτος πιο θανατηφόρος τυφώνας που έχει πλήξει ποτέ τις ΗΠΑ.[1] Επίσης, ήταν και ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν παρατηρηθεί στον Ατλαντικό. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 1.833 άτομα πέθαναν εξαιτίας του τυφώνα και των επακόλουθων πλημμυρών, ενώ το συνολικό κόστος των καταστροφών έφτασε τα 81 δισεκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ 2005.[1]

Ο τυφώνας σχηματίστηκε στις Μπαχάμες στις 23 Αυγούστου 2005 και εν συνεχεία διέσχισε τη Φλόριντα ως τυφώνας κατηγορίας 1. Στη συνέχεια πάνω από τα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού ενισχύθηκε ραγδαία και έφτασε στην κατηγορία 5, το μέγιστο επίπεδο της Κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, με ταχύτητες ανέμων που έφταναν έως και 280 χλμ/ώρα. Στις 29 Αυγούστου, έφτασε στη Λουιζιάνα ως τυφώνας κατηγορίας 3 και προκάλεσε καταστροφές και πλημμύρες από την Φλόριντα μέχρι το Τέξας. Η μεγαλύτερη καταστροφή συνέβη στην πόλη της Νέας Ορλεάνης, το 80% της οποίας πλημμύρισε όταν το σύστημα αναχωμάτων που προστάτευε την πόλη καταστράφηκε, σε κάποιες περιπτώσεις αρκετές ώρες μετά την αποχώρηση του τυφώνα. Συνοικίες της πόλης έμειναν πλημμυρισμένες για εβδομάδες.[2] Η κατάρρευση των αναχωμάτων θεωρείται η μεγαλύτερη πολιτική μηχανική καταστροφή που έχει συμβεί στις ΗΠΑ.[3]

16 Indian Ocean Earthquake (2004)

East_Asia


Ο σεισμός και το τσουνάμι της 26 Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό ήταν μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας. Το πρωί εκείνης της ημέρας (00:58:53 UTC), ένας σεισμός μεγέθους 9,3 της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε βόρεια του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας, ανάμεσα στο νησί Σιμεουλούε και τη Σουμάτρα. Είναι ο τρίτος ισχυρότερος σεισμός που καταγράφηκε ποτέ από σεισμογράφο. Το σεισμό ακολούθησε τσουνάμι με κύματα ύψους μέχρι 30 μέτρων που έπληξε 15 χώρες και έφτασε μέχρι και τα παράλια της Ανατολικής Αφρικής. Ο τελικός απολογισμός θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι κυμαίνεται από 230.210 μέχρι 280.000 άτομα σε 14 χώρες, κατατάσσοντάς την ως την 6η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην καταγεγραμένη ιστορία.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη ζώνη καταβύθισης του ανατολικού Ινδικού Ωκεανού (Sunda Subduction Zone). Η διάρρηξη επεκτάθηκε προς βορράν και, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, είχε μήκος έως 1300 km, υπερβαίνοντας σε μήκος και αυτήν ακόμη τη διάρρηξη του σεισμού της Χιλής το 1960 (Μ = 9.5). Ωστόσο, η εντονότερη ολίσθηση και, συνεπώς, οι ισχυρότερες δονήσεις και το κυρίως κομμάτι του τσουνάμι, έλαβε χώρα στα πρώτα 400-500 km.

Προηγήθηκε σεισμός το 2002 που από κάποιους θεωρείται προσεισμός. Η μετασεισμική ακολουθία χαρακτηρίζεται όχι τόσο από τον, αναμενόμενο άλλωστε, τεράστιο αριθμό ισχυρών μετασεισμών μεγέθους πάνω από 6, αλλά κυρίως από την απουσία μετασεισμού μεγέθους 7 ή περισσότερο. Μόλις 3 μήνες αργότερα, το Μάρτιο του 2005, έγινε άλλος ένας γιγαντιαίος σεισμός μεγέθους 8.5 με επίκεντρο λίγο νοτιότερα, στη νήσο Νίας. Ο σεισμός αυτός θεωρείται η προς νότον επέκταση της διάρρηξης του Δεκεμβρίου 2004 και είχε προβλεφθεί από το σύνολο της σεισμολογικής κοινότητας ότι θα συμβεί στο σημείο που συνέβη και με την ένταση που είχε στην πραγματικότητα, αν και κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει τον ακριβή χρόνο. Σημαντικός αριθμός ισχυρών και γιγαντιαίων (Μ > 8) σεισμών συνέβησαν μετά το σεισμό που σηματοδότησε τη σεισμική αφύπνιση ολόκληρης της περιοχής, αν και δε συνδέονται πειστικά όλοι με τον σεισμό της Σουμάτρας.

Ο σεισμός και, κυρίως, το τσουνάμι έμεινε στην ιστορία για ποικίλους λόγους, πέραν του φοβερού φόρου αίματος που τον συνόδεψε. Ένας λόγος είναι ότι έδειξε την ανάγκη δημιουργίας συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό, αντίστοιχο με αυτό που ήδη υπάρχει στον Ειρηνικό ωκεανό από το 1950 περίπου. Μάλιστα, έγινε η αφορμή για να ξεκινήσουν αντίστοιχες συζητήσεις και για τη Μεσόγειο, ενώ σε συνδυασμό με τον σεισμό και το τσουνάμι της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου 2011 συνετέλεσε στην εντατικοποίηση των ασκήσεων αντιμετώπισης τσουνάμι παγκοσμίως, χωρίς να εξαιρείται η Ελλάδα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι πρόκειται για το περισσότερο βιντεοσκοπημένο τσουνάμι στην ιστορία, ξεκινώντας συζητήσεις και πυροδοτώντας το ενδιαφέρον για το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο, ενδιαφέρον και συζητήσεις που αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους και τις παγίδες που το συνοδεύουν. Ένας τρίτος λόγος είναι δίχως αμφιβολία αυτές καθαυτές οι εντυπωσιακές σκηνές που γυρίστηκαν και που για πρώτη φορά έδειξαν ακριβώς πώς είναι όλες οι φάσεις του φαινομένου, που μέχρι τότε μονάχα αυτόπτες μάρτυρες είχαν δει: η υποχώρηση της θάλασσας με τους λουόμενους αλλά και τους επαγγελματίες αλιείς «ναρκωμένους» και απορημένους, η έλευση του «τείχους ύδατος» με τον βόμβο που το συνόδευε, η αφύσικη κίνηση του νερού, η επικίνδυνη υποχώρηση και η έλευση του (μεγαλύτερου) δεύτερου κύματος. Θέαμα εντυπωσιακό αλλά κυρίως διδακτικό.

15 Nevado del Ruiz Volcano Eruption (1985)

nevado_del_ruiz


Το Νεβάδο ντελ Ρουίς (ισπανικά: Nevado del Ruiz) είναι ενεργό ηφαίστειο στην κεντρική Κολομβία, στα διαμερίσματα Κάλντας και Τολίμα, 129 χιλιόμετρα νότια της Μπογκοτά. Είναι ένα στρωματοηφαίστειο το οποίο αποτελείται από αλλεπάλληλα στρώματα λάβας και συμπυκνωμένης στάχτης και πυροκλαστικών υλικών. Το Νεβάδο ντελ Ρουίς είναι ενεργό περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια και έχει γνωρίσει τρεις περιόδους αυξημένης δραστηριότητας. Ο σημερινός κώνος, ύψους 5.321 μέτρων, αναπτύχθηκε στην παρούσα περίοδο, η οποία άρχισε πριν 150.000 χρόνια.

Οι εκρήξεις του ηφαιστείου είναι συνήθως πλινιακές και παράγουν κατολισθήσεις καυτών υλικών, γνωστές ως πυροκλαστικές ροές. Αυτές οι εκρήξεις μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα λαχάρ (ροές λάσπης και ηφαιστειακών υλικών), οι οποίες αποτελούν ένα μεγάλο κίνδυνο για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Τις 13 Νοεμβρίου 1985 μια μικρή έκρηξη προκάλεσε ένα τεράστιο λαχάρ, το οποίο έθαψε και κατέστρεψε την πόλη Αρμέρο στη Τολίμα, προκαλώντας περίπου 25.000 θανάτους. Το λαχάρ αυτό είναι το πιο θανάσιμο στην καταγεγραμμένη ιστορία. Παρόμοια μεγάλα λαχάρ που προκλήθηκαν από μικρές εκρήξεις συνέβησαν ξανά το 1595 και 1845.

Το Νεβάδο ντελ Ρουίς βρίσκεται στο Εθνικό Φυσικό Πάρκο Λος Νεβάδος, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα ηφαίστεια. Η κορυφή του καλύπτεται με παγετώνες, αλλά από το 1985 έχουν υποχωρήσει αισθητά. Το ηφαίστειο εξακολουθεί να αποτελεί μια απειλή για τις κοντινές πόλεις και χωριά, και υπολογίζεται ότι συνολικά 500.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από λαχάρ μελλοντικών εκρήξεων.

14 Tangshan Earthquake in China (1976)

Deadliest-Earthquakes10


Πρόσφατοι σεισμοί σε μια πόλη που βρίσκεται λιγότερο από 100 μίλια από το Πεκίνο είναι πιθανό να είναι μετασεισμικές δονήσεις του καταστροφικού σεισμού που κατέστρεψε την πόλη πριν από 36 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Η φύση αυτών των σεισμών στην Tangshan δείχνει ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταστρέψουν την πρωτεύουσα της Κίνας.
Στις 28 Ιουλίου 1976, ένας τρομερός σεισμός περίπου 8R χτύπησε την Tangshan, μια βιομηχανική πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους. Η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε αρχικά ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν 655.000, αλλά αργότερα ο αριθμός αυτός εκ νέου εκτιμήθηκε ότι ήταν περίπου 242.000 άνθρωποι.
Ως απόδειξη ότι οι πρόσφατοι σεισμοί είναι μετασεισμοί, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Tangshan από το σεισμικό γεγονός του 1976 και μετά έχει παραμείνει υψηλότερη στην περιοχή από την φυσιολογική. Η σεισμική δραστηριότητα έχει επίσης υποχωρήσει, κατά τρόπο που βλέπουμε συνήθως με μετασεισμούς, ωστόσο παραμένει παρατεταμένη, είπε ο ερευνητής Mian Liu, ένας γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι.
Η Βόρεια Κίνα έχει μια πλούσια ιστορία από καταστροφικούς σεισμούς. Ο σεισμός μεγέθους 8.0R στο Hongdong το 1303 σκότωσε περισσότερους από 470.000 ανθρώπους. Το 1556, ένας άλλος σεισμός μεγέθους 8.3R στην Huaxian σκότωσε περίπου 830.000, καθιστώντας τον πιο θανατηφόρο σεισμό στην ανθρώπινη ιστορία , είπε ο Liu.
Το 1976, ένας καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7.8R χτύπησε την Tangshan, μια βιομηχανική πόλη μόλις 150 χιλιόμετρα από το Πεκίνο. Η Tangshan ισοπεδώθηκε τελείως και περισσότεροι από 242.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι κακές κατασκευές και γεωτεχνικές συνθήκες της πόλης ενίσχυσαν τις δονήσεις του εδάφους και ήταν καθοριστικοί παράγοντες στην ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης, είπε ο Liu .
Μια νέα πόλη Tangshan χτίστηκε πάνω στα ερείπια της παλιάς, με καλύτερες αντισεισμικές προδιαγραφές . Ωστόσο, μια πρόσφατη σειρά μικρών σεισμών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγέθους 4,8 που εκδηλώθηκε τον Μάιο και ένας σεισμός μεγέθους 4.0R που συνέβη τον Ιούνιο, φυσικά, ήταν η πηγή του συναγερμού.
Μερικοί ερευνητές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ιδέα ότι αυτοί οι νέοι σεισμοί είναι μετασεισμοί ενός σεισμού που έγινε πριν από τρεις δεκαετίες. Μετασεισμοί συνήθως σβήνουν μέσα σε λίγα χρόνια από τον κύριο σεισμό. Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι σεισμοί, όπως αυτοί που ρήμαξαν την Tangshan είναι διαφορετικοί . Οι περισσότεροι σεισμοί συμβαίνουν στις άκρες των τεκτονικών πλακών που απαρτίζουν την επιφάνεια της Γης, ​​που προκύπτουν από την ενέργεια που απελευθερώνεται όταν οι πλάκες συγκρουστούν ή απομακρυνθούν η μία από την άλλη. Οι σεισμοί συνήθως επαναλαμβάνονται κατά μήκος συγκεκριμένων ρηγμάτων.
Ωστόσο, όταν πρόκειται για σεισμούς που εκδηλώνονται στη μέση των ηπείρων, η ενέργεια βασίζεται συχνά σε αργά και πολύπλοκα συστήματα που αλληλεπιδρούν σε μεγάλες περιοχές. Αυτή η αργή συσσώρευση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το βραχώδες μέρος στη μέση των ηπείρων είναι συχνά παχύρρευστο, θα μπορούσε να παρατείνει τους μετασεισμούς σε μεγάλα χρονικά διαστήματα.
» Αυτοί οι σεισμοί λειτουργούν με έναν τρόπο ριζικά διαφορετικό από εκείνο στα όρια των πλακών, όπως το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, » είπε ο Liu .Σε αυτές τις περιοχές, τα «ρήγματα τείνουν να είναι αδρανή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να δώσουν μια σειρά από σεισμούς προτού να πάνε πίσω για ύπνο και πάλι, και ο επόμενος μεγάλος σεισμός θα μπορούσε να συμβεί σε ορισμένα άλλα ρήγματα.»
Δύο άλλοι μεγάλοι σεισμοί έπληξαν τη Βόρεια Κίνα τον περασμένο αιώνα: Ένας σεισμός μεγέθους-7.2R στην Xingtain το 1966, και ο σεισμός των 7.3R στην Haicheng το 1975. Η μέση σεισμική δραστηριότητα σε αυτούς τους τομείς, όπως στην Tangshen, είναι επίσης υψηλότερη από ότι στην υπόλοιπη Βόρεια Κίνα. Επίσης,ο Liu είπε, ότι η μετασεισμική δραστηριότητα στον σεισμό του 1975 της Haicheng μοιάζει με εκείνη που παρατηρήθηκε στο σεισμό της Tangshen , το 1976 (Το 1966 ο σεισμός χτύπησε πριν τοποθετηθούν σεισμικά δίκτυα στην Xingtain)
Το γεγονός ότι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί προέρχονται από πολλά ρήγματα που αλληλεπιδρούν, προτείνει ότι η σεισμική δραστηριότητα «μεταφέρεται» στο βόρειο τμήμα της Κίνας, μέχρι να βρεθεί σε ένα σημείο και μετά ένα άλλο, κυρίως σε χώρους που είχαμε προηγουμένως σχετικά μικρή τεκτονική δραστηριότητα και δεν είχαμε καμία καταγραφή μεγάλων σεισμών . Κατά τα τελευταία 2.000 χρόνια, περισσότεροι από 22 σεισμοί μεγέθους 7,0R ή μεγαλύτεροι έπληξαν την Βόρεια Κίνα, αλλά κανένας δεν επαναλήφθηκε στα ίδια τμήματα ενός ρήγματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είπε ο Liu.
Θα μπορούσε ένας μεγάλος σεισμός να χτυπήσει το Πεκίνο;
«Το 1679, ένα σεισμός μεγέθους 8.0R συνέβη σε λιγότερο από 50 χιλιόμετρα από το Πεκίνο», είπε ο Liu. Το γεγονός ότι οι μεγάλοι σεισμοί μπορούν να μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις καθιστά δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα μπορούσε να συμβεί ή ποιες περιοχές βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Νέα μοντέλα υπολογιστών των σεισμών απαιτούνται για τέτοιου είδους σεισμούς που συμβαίνουν μακριά από τις τεκτονικές πλάκες, είπε ο Liu.
«Δεν μπορούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε μέρη όπου πρόσφατα σημειώθηκαν μεγάλοι σεισμοί,» είπε ο Liu. «Θα πρέπει να παρακολουθούμε την συσσώρευση και την πίεση σε ευρύτερες περιοχές που μέχρι σήμερα εθεωρείτο ότι δεν ήταν απαραίτητο. Η έρευνα ,θα μας αναγκάσει να ξανασκεφτούμε για το πώς λειτουργούν οι σεισμοί μέσα στις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής και Ανατολικής ΗΠΑ,» πρόσθεσε ο Liu. Ήδη οι γεωλόγοι ανακαλύπτουν στοιχεία από αρχαίους σεισμούς σε αυτές τις περιοχές, όπου δεν υπήρχε ή δεν είχε καταγραφεί πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα», εξήγησε.

13 Hurricane Andrew (1993)

MFINAL-MET---HURRICA_17273a_1


Ο Τυφώνας Άντριου (Hurricane Andrew), που έπληξε πρώτα τις Μπαχάμες, μετά την νότια Φλόριντα και λίγες μέρες μετά και την νοτιοδυτική Λουιζιάνα, τον Αύγουστο του 1992, ήταν για αρκετά χρόνια ο τυφώνας με το υψηλότερο κόστος καταστροφής στην ιστορία των ΗΠΑ. Η τότε συνολική ζημιά εκτιμάται επίσημα σε 26,5 δισεκατομμύρια $ (41,1 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση την ισοτιμία του 2010), με την μεγαλύτερη καταστροφή κυρίως στην νότια Φλόριντα (όπου η ταχύτητα των ανέμων όταν ο τυφώνας έφτασε στην στεριά ήταν 175 μίλια / 285 χιλιόμετρα την ώρα), αν και άλλες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 27 έως 34 δισεκατομμύρια $.

12 Tōhoku Earthquake and Tsunami (2011)

13_12-Tokoku-1
Στις 11 Μαρτίου 2011, σημειώθηκε σεισμός, στη βορειανατολική Ιαπωνία, μεγέθους 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.[1][2] Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 130 χιλιόμετρα (81 μίλια) ανατολικά του Σεντάι, στο Νησί Χονσού της Ιαπωνίας. Ο σεισμός συνέβη στις 14:46:23 τοπική ώρα (05:46 UTC) και είχε διάρκεια – ρεκόρ 5 λεπτά.[3] Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ, το υπόκεντρο βρισκόταν σε βάθος 24,4 χμ. (15,2 μίλια). Το επίσημο όνομα του σεισμού, όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ήταν «Ο σεισμός στα ανοιχτά της ακτής του Ειρηνικού στο Τοχόκου το 2011» (The 2011 off the Pacific coast of Tohoku Earthquake).[4]

Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της χώρας[5]. Το τσουνάμι ξεκίνησε να διαδίδεται στον Ειρηνικό ωκεανό προς όλες τις κατευθύνσεις, αμέσως μετά τον σεισμό. Ως αποτέλεσμα, εκδόθηκαν άμεσα προειδοποιήσεις για τσουνάμι στην Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στη Ρωσία, στο Γκουαχάν, στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία, στη Παπούα Νέα Γουϊνέα, στο Ναουρού, στη Χαβάη, στις Βόρειες Μαριάνες (ΗΠΑ) και στην Ταϊβάν. Ειδικότερα στις ιαπωνικές ακτές, το ύψος του τσουνάμι έφτασε έως και τα 10 μέτρα και συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια και αυτοκίνητα, κατά τόπους έως και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό της στεριάς.

11 Aleppo Earthquake (1138)

largest-earthquake-shaanxi
Δυνατός σεισμός με 230.000 νεκρούς ισοπέδωσε το Χαλέπι (1138), καταλήφθηκε από τον μουσουλμάνο πολέμαρχο Σαλαντίν (1183) με αποτέλεσμα να εγκατασταθεί η μουσουλμανική δυναστεία των Αγιουβιδών για έναν περίπου αιώνα ακόμα, οι Αγιουβίδες έκτισαν το Αραβικό φρούριο του Χαλεπίου. Ο τελευταίος πρίγκηπας της Αντιόχειας Βοϊμόνδος ΣΤ΄, ο πεθερός του Χετούμ Α΄ της Αρμενίας με την βοήθεια του Μογγόλου πολέμαρχου Ουλαμού κατέλαβαν το Χαλέπι (1260) οι Μογγόλοι οι οποίοι ήταν ακόμα παγανιστές έσφαξαν τον μουσουλμανικό πληθυσμό της πόλης, οι Μογγόλοι κατέλαβαν στην συνέχεια ολόκληρη την Συρία αλλά διώχθηκαν την ίδια χρονιά από τους Μαμελούκους της Αιγύπτου. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των Μαμελούκων και των Μογγόλων αλλά οι Μογγόλοι μονάχα με τον Ταμερλάνο κατάφεραν να το ανακαταλάβουν από τους Μαμελούκους σφάζοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της πόλης

10 Haiyuan Earthquake (1920)

kanto-quake
Φόβους ότι το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν άφησε πίσω του τουλάχιστον 10.000 νεκρούς στην πληγείσα περιοχή της επαρχίας Λέιτε εκφράζουν οι αρχές των Φιλιππίνων.
Από την σούπερ καταιγίδα…
επλήγησαν περισσότερο παράκτιες πόλεις και η περιφερειακή πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε. Ο τυφώνας κατέστρεψε περίπου το 70% με 80% της περιοχής που ήταν στην πορεία του, σύμφωνα με τον περιφερειακό αστυνομικό διοικητή, Ελμέρ Σόρια. «Είχαμε μια συνάντηση χθες το βράδυ με τον κυβερνήτη και άλλους αξιωματούχους. Ο κυβερνήτης είπε με βάση την εκτίμησή τους, 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε στο Reuters
ο Σόρια.
Η εθνική κυβέρνηση και η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών δεν έχουν επιβεβαιώσει τις περιφερειακές πληροφορίες, οι οποίες αυξάνουν δραματικά την αρχική εκτίμηση για τουλάχιστον 1.000 θανάτους. Ο Χαϊγιάν που στο πέρασμα του συνοδευόταν από ριπές ανέμων με ταχύτητα περίπου 275 χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσε επίσης τεράστια κύματα 5 έως 6 μέτρα ύψους που απέβησαν καταστροφικά.
Η Τακλομπάν μια πόλη 220.000 ανθρώπων στην κεντρική επαρχία Λέιτε, η οποία βρίσκεται περίπου 580 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μανίλας «έφερε» το κύριο βάρος του περάσματος του τυφώνα, που άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς πλημμυρισμένα χωριά σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την ακτή προς την ενδοχώρα, ισοπεδωμένα σπίτια καταστραμμένες υποδομές και βουνά από συντρίμμια. «Από ένα ελικόπτερο, μπορείτε να δείτε την έκταση της καταστροφής. Από την ακτή έως περίπου ένα χιλιόμετρο προς την ενδοχώρα, δεν υπάρχουν υποδομές. Ήταν σαν ένα τσουνάμι», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάνουελ Ρόχας.
«Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό που είδα. Είναι τρομακτικό» ανέφερε ο Ρόχας, προσθέτοντας ότι έστειλε περιπολίες για να σταματήσει τις εκτεταμένες λεηλασίες από απελπισμένους πολίτες που αναζητούν τροφή και νερό.
Στο νησί Σαμάρ, ο τυφώνας Χαϊγιάν σκόρπισε τον θάνατο σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους, ενώ 2.000 φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. «Ο θάνατος 300 ανθρώπων επιβεβαιώθηκε στο Μπασέι, μια μικρή πόλη του Σαμάρ, ενώ 2.000 άνθρωποι αγνοούνται σε όλο το νησί», δήλωσε ο Λίο Ντακαΐνος, μέλος του συμβουλίου διαχείρισης της κρίσης στο ραδιοφωνικό σταθμό DZBB.
Ο τυφώνας που στο πέρασμα του από το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων ήταν κατηγορίας 5 κινείται σε μια νοητή ευθεία γραμμή από τα ανατολικά προς τα δυτικά, έχοντας αποδυναμωθεί σημαντικά πριν πλήξει το βόρειο Βιετνάμ, τις αμέσως επόμενες ώρες.

9 Antioch Earthquake (526)

antioch_earthquake_02
Ο σεισμός που σημειώθηκε το 526 στην Αντιόχεια είναι από τους ισχυρότερους που έχουν ποτέ καταγραφεί. Έφερε άνω των 250.000 θυμάτων και κατέστρεψε την Αντιόχεια και την Σελεύκεια Πιερία.
Στοιχεία του σεισμού

Αρκετοί ιστορικοί αναφέρουν τον σεισμό αυτό. Η δόνηση έγινε στις 20 Μαΐου του 526, ενώ οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίστηκαν και έως την 29η ίδιου μήνα. Ο Ιωάννης Μαλαλάς περιγράφει αναλυτικότατα τον σεισμό. Σχεδόν όλα τα κτίρια της Αντιόχειας είχαν καταρρεύσει. Μόνο στα ορεινά σημεία είχαν παραμείνει μερικά. Τον σεισμό ακολούθησε πυρκαγιά, η οποία ολοκλήρωσε την καταστροφή. Ανάμεσα στις απώλειες ήταν και η μητρόπολη της πολης, που είχε χτιστεί από τον Μέγα Κωνσταντίνο.

Τα θύματα του σεισμού υπολογίζονται στις 259.000 και 300.000 από τον Μαλαλά και τον Προκόπιο της Καισαρείας αντίστοιχα.

8 Bhola Cyclone (1970)

Coffeville1


Ο τυφώνας με τους περισσότερους θανάτους όλων των εποχών ήταν ο Κυκλώνας Μπόλα που έπληξε το πρώην ανατολικό Πακιστάν (σημερινό Μπαγκλαντές) στις 12 Νοεμβρίου 1970, με απολογισμό πιθανώς έως και 500.000 νεκρούς.

7 New Zealand Earthquake (2011)

ZEALAND-1298416350030-articleLarge


Ο σεισμός στο Κράισττσερτς το 2011 ήταν ένας σεισμός 6,3 ρίχτερ που χτύπησε την πόλη Κράισττσερτς τις 22 Φεβρουαρίου 2011. Από το σεισμό πέθαναν 185 άνθρωποι, από τους οποίους οι 115 έχασαν την ζωή τους όταν το κτίριο Canterbury Television (CTV) κατέρρευσε.[1]

Μια σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ συγκλόνισε το Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας στις 12:51 π.μ. τοπική ώρα την Τρίτη (Δευτέρα 23:51 UTC). Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 32 νεκρούς, αλλά ο τελικός απολογισμός έφτασε τα 181 θύματα. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κέι ενημέρωσε τα ΜΜΕ για 65 θανάτους από την κατάρρευση κτηρίων στο κέντρο του Κράισττσερτς, ενώ αναμένονται περισσότεροι, αλλά ο αριθμός είχε μειωθεί στο μισό επειδή η αστυνομία εκείνη τη στιγμή μπορούσε να επιβεβαιώσει μόνον τους θανάτους 32 ανθρώπων. Το καμπαναριό του Αγγλικανικού Καθεδρικού Ναού του Κράισττσερτς κατέρρευσε, ενώ χαλάσματα υπάρχουν παντού κατά μήκος του εμπορικού κέντρου της πόλης. Ρωγμές υπάρχουν σε δρόμους και πάρκινγκ αυτοκινήτων, ενώ αναφέρεται ότι δύο λεωφορεία έχουν ανατραπεί στην διάρκεια εκτέλεσης δρομολογίων. Λίμνες με λάσπη έχουν δημιουργηθεί λόγω διαρροών νερού. Πτώσεις βράχων και ογκόλιθων κατέστρεψαν κτήρια σε λόφους στα προάστια. Φόβοι έχουν εκφραστεί για την ασφάλεια των γειτονικών πόλεων Λίλετον και Ακαρόα, λόγω προβλημάτων στην επικοινωνία.

Ο σεισμός εντοπίζεται κοντά στο Κράισττσερτς και σε ένα βάθος πέντε χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Ενώ προηγούμενοι σεισμοί στην περιοχή δεν είχαν προκαλέσει απώλειες, ο σεισμός των 6,3 R ήταν πιο επιφανειακός και εγγύτερα προς το κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι πολύ μεγαλύτερη. Ακατάλληλα κτήρια, εξασθενημένα από τους συνεχείς σεισμούς του προηγούμενου έτους, καταστράφηκαν. Κάποιοι μετασεισμοί προκλήθηκαν στην περιοχή μετά από τον κύριο σεισμό. Ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα ήταν της κλίμακας των 5,6 βαθμών που συνέβη στις 7:04 π.μ. στις 21 Φεβρουαρίου EDT ή (1:04:18 π.μ. τοπική ώρα, 22 Φεβρουαρίου). Ο ιστορικός καθεδρικός ναός της Θείας Κοινωνίας στο Κράισττσερτς έχει κατά το ήμισυ καταρρεύσει, όπως και άλλα κτήρια κλασσικού ρυθμού.

Ο σεισμός επίσης εκτιμάται ότι προκάλεσε την κατάρρευση 30 εκατομμυρίων τόνων πάγου μετά από ρήγμα στον Παγετώνα της Τασμανίας σχηματίζοντας μικρά παγόβουνα σε μια λίμνη κοντά στους πρόποδες του βουνού. Τουρίστες που ήταν πάνω σε βάρκες την ώρα του σεισμού είπαν ότι τα κύματα που έφταναν τα 3.5 μέτρα σάρωσαν την λίμνη για τουλάχιστον τα 30 λεπτά που ακολούθησαν το γεγονός. Ο παγετώνας βρίσκεται στην δυτική ακτή της χώρας, περίπου 200 χιλιόμετρα από το Κράισττσερτς. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές.
Το κτήριο Pico Wholefood στο Christchurch υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό. Schwede66

Πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε κατεστραμμένα κτήρια ή κάτω από χαλάσματα, αλλά οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας παρεμποδίστηκαν να προσφέρουν βοήθεια από το μποτιλιάρισμα καθώς μηχανοκίνητα και πεζοί εκκένωναν την πόλη. Το κύριο νοσοκομείο της πόλης παραμένει σε λειτουργία παρά το γεγονός ότι μια πτέρυγα έκλεισε λόγω ζημιών, ενώ τρία κέντρα επειγόντων περιστατικών στήθηκαν για να παράσχουν άμεση ιατρική φροντίδα. Εκατοντάδες αντιπρόσωποι που παρακολουθούσαν ένα ιατρικό συνέδριο στην πόλη, οι περισσότεροι από την Αυστραλία, εγκλωβίστηκαν στην πόλη. Κάποιοι απ’ αυτούς βοηθούν στο στήσιμο των σκηνών για τους τραυματίες.

Εκτεταμένες διακοπές σημειώθηκαν στην παροχή ηλεκτρικού, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και στους σηματοδότες. Η Telecom προσπαθεί να αποτιμήσει την ζημιά, ενώ γεννήτριες έχουν σταλεί από το Όκλαντ για να αντικαταστήσουν τις βοηθητικές γεννήτριες της πόλης. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας προσπαθεί να ανταποκριθεί με όλους του διαθέσιμους πόρους, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως. Μιλώντας στο Ράδιο Νέα Ζηλανδία, ο Δήμαρχος της πόλης Μπομπ Πάρκερ δήλωσε ότι δημιουργήθηκαν σκηνές «μεγάλης σύγχυσης» στους δρόμους, και ότι ο σεισμός ήταν «εξίσου βίαιος με αυτόν που συνέβη στις 4 Σεπτεμβρίου». Ο τηλεφωνικός αριθμός για τα επείγοντα, το 111 δεν λειτουργούσε σε ολόκληρη την περιοχή του Νότου αλλά είναι εξαιρετικά σταθερός από τις 4 μ.μ. (ώρα ΝΖ). Το αεροδρόμιο του Κράισττσερτς είναι προσωρινά κλειστό για όλες εκτός από τις επείγουσες πτήσεις. Μιλώντας μετά τον σεισμό, ο Μπομπ Πάρκερ είπε ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από χαλάσματα, εκτιμώντας ότι η Νέα Ζηλανδία θα «βρεθεί ενώπιον θλιβερών στατιστικών δεδομένων».

6 Afghanistan Blizzard (2008)

salang100210432
Ο ψυχρότερος χειμώνας στο Αφγανιστάν εδώ και τρεις δεκαετίες έχει στοιχίσει τη ζωή 1000 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες ζώα έχουν πεθάνει και εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις χιονοθύελλες και τις χιονοστιβάδες, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι. Η βαρυχειμωνιά έχει προκαλέσει το θάνατο 316.000 ζώων, την ολική καταστροφή 734 σπιτιών και σοβαρές υλικές ζημιές σε 457 σπίτια, όπως ανέφερε ο Αχμέντ Σικίμπ Αμράζ, εκπρόσωπος της Επιτροπής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά καθώς οι χιονοπτώσεις πυκνώνουν με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί κεντρικές οδικές αρτηρίες και τα συνεργεία να δυσκολεύονται να προσεγγίσουν απομακρυσμένες περιοχές. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Χεράτ και σε άλλες δυτικές επαρχίες, όπου η θερμοκρασία έχει πέσει στους 30 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, τους τελευταίους δύο μήνες, πάνω από 170.000 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί με πνευμονία και άλλες σοβαρές παθήσεις του αναπνευστικού, ενώ πολλοί άλλοι έχουν υποστεί κρυοπαγήματα κι έχει χρειαστεί να υποβληθούν σε ακρωτηριασμούς δακτύλων των άνω ή των κάτω άκρων.

5 East Africa Drought (2011)

dda

Μπορεί η Αφρική να υποφέρει από τη λειψυδρία όμως μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων ανατρέπει τα δεδομένα καθώς αποκαλύπτει πως η μαύρη ήπειρος «κάθεται» πάνω σε τεράστιες δεξαμενές υπόγειων υδάτων.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο συνολικός όγκος του νερού στους υπόγειους υδροφορείς είναι 100 φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με το νερό που υπάρχει στην επιφάνεια.

Μάλιστα οι ερευνητές χαρτογράφησαν τις τοποθεσίες και τη δυναμική των υπόγειων δεξαμενών νερού.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Research Letters, επισημαίνουν ότι οι γεωτρήσεις μεγάλης κλίμακας μάλλον δεν αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για την αύξηση των προμηθειών σε νερό.

Στην Αφρική πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές, πόσιμο νερό.

Η ζήτηση για νερό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και τις ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών.

Πηγή: Η Αφρική υποφέρει από λειψυδρία αλλά «κάθεται» σε τεράστιες ποσόστητες νερού! | Ειδήσεις και νέα με άποψη

4 European Heat Wave (2003)

Canicule_Europe_2003-small


Το καλοκαίρι μπαίνει για τα καλά και οι θερμοκρασίες “χτυπάνε” κόκκινο.

Όταν η ζέστη εξακολουθεί να επιμένει για ημέρες έως εβδομάδες, δηλαδή έχουμε καύσωνα, οι καλλιέργειες μαραίνονται, οι δρόμοι παραμορφώνονται, τα ζώα υποφέρουν και τα ποσοστά

θανάτου στους ανθρώπους ανεβαίνουν.

Από το 1950, μεγάλης διάρκειας καύσωνες χτυπούν ολοένα και πιο συχνά πολλές περιοχές στον κόσμο από την κεντρική Αμερική μέχρι την Ευρώπη. Καθώς οι μέσες θερμοκρασίες του αέρα συνεχίζουν να αυξάνονται, τα κύματα καύσωνα είναι πολύ πιθανό να γίνουν ακόμη πιο συχνά.

—Γιατί οι καύσωνες είναι τόσο επικίνδυνοι;

Οι καύσωνες χαρακτηρίζονται από ακραίες ημερήσιες θερμοκρασίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν στους ανθρώπους υπερθέρμανση και αφυδάτωση.

Αλλά αυτό που κάνει αυτά τα γεγονότα ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, που δεν επιτρέπουνστους ανθρώπους να ξεκουραστούν και να ενυδατωθούν.

Οι ηλικιωμένοι συχνά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω προϋπαρχόντων ιατρικών προβλημάτων και έλλειψης κινητικότητητας.

—Καύσωνες στην Ευρώπη

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να συμπεράνουν αν ένα καιρικό φαινόμενο, όπως ο καταστροφικός καύσωνας του 2003 στην Ευρώπη, προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή. Αλλά το φαινόμενο αυτό ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο, και οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα κύματα καύσωνα, όπως αυτό του 2003, θα είναι πιο συχνά καθώς η Γη θερμαίνεται.

Το καλοκαίρι του 2003 στη νότια και κεντρική Ευρώπη ήταν 4 °C (7 °F) θερμότερο από το κανονικό, πιθανότατα το θερμότερο τα τελευταία 500 χρόνια.

Οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο, στην Αγγλία, ανέβηκαν πάνω από τους 38 °C (100 °F) για πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια. Θερμοκρασιακά ρεκόρ καταγράφηκαν επίσης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, δεν χρησιμοποιείται κλιματισμός και έτσι δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για την αντιμετώπιση τόσο υψηλών θερμοκρασιών.

Περίπου 35.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Γαλλία, το κύμα καύσωνα στοίχισε τη ζωή σε 15.000 άτομα τον Αύγουστο, 10.000 από τους οποίους ήταν ηλικίας άνω των 75 ετών.

Ο συνδυασμός υπερβολικής ζέστης και λίγης βροχής κόστισε περισσότερα από 13 δισ. ευρώ (πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια, σε συναλλαγματικές ισοτιμίες του 2003) σε κατεστραμμένες καλλιέργειες και άλλες γεωργικές ζημιές.

Η στάθμη του νερού σε μεγάλους ποταμούς όπως ο Λίγηρας (Γαλλία) ήταν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, διαταράσσοντας την εσωτερική ναυσιπλοΐα, την άρδευση, τις μεταφορές και τη βιομηχανία.

3 Yangtze River Floods (1931)

oie_11050584G9Zy2T


Το κόκκινο χρώμα άρχισε να εμφανίζεται στον ποταμό Yangtze τον μακρύτερο στην Κίνα και τον τρίτο σε μήκος ποταμό στον κόσμο, την περασμένη Τέταρτη κοντά στην πόλη της Chongquing, όπου ο πόταμος Yangtze συνδέεται με τον ποταμό Jialin.

Ο Yangtze, που ονομάζεται «χρυσή κοίτη», λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που δέχεται όλο το χρόνο, περνά μέσα από Chongqing, το μεγαλύτερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο Southwest της Κίνας, επίσης γνωστό ως η «πόλη βουνό», λόγω των λόφων και των κορυφών πάνω στα οποία πολλά κτίρια και εργοστάσια εχουν κτιστει.

Υπάρχει μεγάλη αμηχανία αυτή την εβδομάδα από τους κατοίκους της νοτιοδυτικής πόλης της Κίνας Chongqing σχετικά με αυτό το πολύ παράξενο θέαμα . Το κόκκινο χρώμα του ποταμού έκανε κάποιους κατοίκους να σταματήσουν από τις διαδρομές τους και να βάλουν νερό από τον ποταμό σε μπουκάλια για να το αποθηκεύσουν. Οι αλιείς και άλλοι εργαζόμενοι που βασίζονται στις όχθες του ποταμού για το εισόδημα τους συνεχίζουν να κινούν τις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με την Daily Mail της Βρετανίας.

Ενώ η κόκκινη χρωστική του ποταμού ήταν πιο έντονη κοντά στον προορισμό Τσονγκκίνγκ η εικόνα αυτή αναφέρθηκε επίσης σε πολλά άλλα σημεία. Οι ντόπιοι υποπτεύονται ότι η ρύπανση είναι η αιτία, αλλά η Περιβαλλοντική Προστασία του Προεδρείου Chongqing έχει μια άλλη εξήγηση. Επίσημες αναφορές λένε ότι οι πλημμύρες μεταφέρουν υπερβολική ποσότητα άμμου μετατρέποντας το ποτάμι σε φωτεινό κόκκινο.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το επόμενο βίντεο περιέχει όλα τα πλάνα από τον ποταμό. Ο χθεσινός σεισμός μεγέθους 5,6 χτύπησε ένα φτωχό, ορεινό τμήμα της χώρας με κακή υποδομή και προκάλεσε προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί. Οι περισσότεροι από τα θύματα ήταν από την πόλη Yiliang που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο. Πλάνα από την κρατική τηλεόραση CCTV έδειξαν ογκόλιθους να καλύπτουν τους δρόμους, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και μαύρα σύννεφα καπνού από τα κτίρια.

2 Mozambique Flood (2000)

146390482


Τουλάχιστον 22 άνθρωποι πέθαναν από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην Μοζαμβίκη, ενώ χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη χώρα, καθώς και στη γειτονική Νότια Αφρική και στο Μαλάουι, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας την Τρίτη.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Μοζαμβίκη ανέφεραν ότι ο απολογισμός των θυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση από τα 8 θύματα που είχαν αναφερθεί πριν από μία εβδομάδα. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις αναμενόταν να συνεχιστούν, γεγονός που εξώθησε την κυβέρνηση να εκδώσει προειδοποίηση για επερχόμενο κυκλώνα προς τον πληθυσμό της χώρας.

Οι βροχές προκάλεσαν την διάδοση ασθενειών: τουλάχιστον 114 κρούσματα χολέρας αναφέρθηκαν στην κεντρική περιφέρεια Σοφάλα της Μοζαμβίκης. Ωστόσο οι αρχές ήλεγξαν την κατάσταση και δεν σημειώθηκαν θάνατοι από χολέρα εκεί, δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Λούκας Σομέρα.

«Ο απολογισμός των νεκρών βρίσκεται στους 22. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις συνεχίζονται αλλά δεν υπάρχει λόγος να κηρύξουμε συναγερμό ακόμη», είπε ανώτερος αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Μοζαμβίκης.

Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι κύριοι ποταμοί της χώρας παραμένουν κοντά στο επίπεδο των 7 μέτρων που σηματοδοτεί την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης αλλά δεν υπάρχει ακόμη λόγος ανησυχίας.

Το 2000, στη Μοζαμβίκη είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες που είχαν κοστίσει τις ζωές περίπου 700 ανθρώπων και είχαν αφήσει άλλους 500.000 άστεγους.

Η ξηρασία στη νότια Αφρική οδήγησε σε έλλειψη τροφίμων το 2005 με εκατομμύρια ανθρώπους να εξαρτώνται άμεσα από επισιτιστική βοήθεια. Τώρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες θα εμποδίσουν την διανομή εφοδίων σε όσους τα χρειάζονται και θα καταστρέψουν τις νέες καλλιέργειες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Μοζαμβίκης εκτιμά ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν καθ όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι οι βροχοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Μοζαμβίκη θα συνεχιστούν έως το τέλος της περιόδου των βροχών, τον Μάρτιο, στα φυσιολογικά επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις και πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε δρόμους και άλλες υποδομές, δήλωσαν αξιωματούχοι, καθιστώντας δυσχερή για τις υπηρεσίες αρωγής την διανομή τροφίμων σε 800.000 ανθρώπους που παραμένουν αποκομμένοι στην Σοφάλα και στην Γάζα, όπου τα αποθέματα λιγοστεύουν με ταχείς ρυθμούς.

Η σιδηροδρομική γραμμή Λιμπόπο, που συνδέει την Ζιμπάμπουε με το λιμάνι Μαπούτο, παρέμενε κλειστή μετά τις ζημιές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στις σιδηροτροχιές, καθώς ο καιρός εμποδίζει την επισκευή του δικτύου.

Στη Νότια Αφρική, η αστυνομία ανέφερε ότι οι πλημμύρες κόστισαν την ζωή τουλάχιστον δύο ανθρώπων σε οικισμό του Γιοχάνεσμπουργκ και παρέσυραν πολλά πρόχειρα καταλύμματα σε φτωχοσυνοικία της πόλης.

Ένα από τα κύρια μεθοριακά περάσματα ανάμεσα στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα έκλεισε λόγω των πλημμυρών. Κοντά στην πόλη Στάντερτον της επαρχίας Μπουμαλάνγκα, η αστυνομία ετοιμαζόταν να εκκενώσει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί από τις βροχές. Τα δύο φράγματα στο Στάντερτον ανέφεραν πληρότητα ύδατος 114% και 150%.

Στην πόλη Τσικουάκουα του Μαλάουι, νοτίως της εμπορικής πρωτεύουσας της χώρας, Μπλαντάιρ, οι σφοδρές βροχοπτώσεις κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον ενός ανθρώπου και ανάγκασαν τουλάχιστον 1.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

1 North American Smallpox Epidemic (1775)
Με την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αποίκισης της Αμερικής, οι Ινδιάνοι αποδεκατίστηκαν κατά εκατομμύρια λόγω των επιθετικών πολέμων και επιδημιών από εισαγόμενες ασθένειες, όπως η ευλογιά.[26]

Πηγή