Πρωτεΐνη μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του καρκίνου

Πρωτεΐνη μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του καρκίνου

303
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μία αντικαρκινική θεραπεία έχει αναπτύξει μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μέσω πρωτεΐνης που διαταράσσει τη διαδικασία της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.

Τα καρκινικά κύτταρα, μετά από ένα διάστημα ξεφεύγουν από την αρχική τους θέση και μέσω του αίματος ξεκινούν με επιθετικό τρόπο νέα ανάπτυξη σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι γιατροί προσπαθούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την μετάσταση με χημειοθεραπεία αλλά οι θεραπείες αυτές δεν έχουν πάντα αποτέλεσμα και έχουν σοβαρές παρενέργειες. Έτσι, η ομάδα του Στάνφορντ προσπαθεί να σταματήσει τη μετάσταση, χωρίς παρενέργειες, αλλάζοντας δύο πρωτεΐνες – την Axlκαι την Gas6 – ώστε να μην τους επιτρέπεται να έχουν αλληλεπίδραση, η οποία οδηγεί στην εξάπλωση του καρκίνου. Οι Axl πρωτεΐνες στέκονται σαν «τριχίδια» στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, έτοιμες να λάβουν βιοχημικά σήματα από τιςGas6 πρωτεΐνες.

Όταν επικοινωνήσουν οι δύο πρωτεΐνες τότε τα σήματα που δημιουργούνται επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα να εγκαταλείψουν την αρχική τοποθεσία του όγκου, να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του σώματος και να σχηματίσουν νέα οζίδια καρκίνου. Για να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία, οι επιστήμονες δημιούργησαν μία αβλαβή έκδοση του Axl που λειτουργεί ως… «δόλωμα» και αποτρέπει τη σύνδεση των πρωτεϊνών που βρίσκονται στα καρκινικά κύτταρα.

 

Πηγή : kontranews.gr