Συρία: Περίθαλψη 44 τραυματιών από τους βομβαρδισμούς βορειοδυτικά της χώρας

Συρία: Περίθαλψη 44 τραυματιών από τους βομβαρδισμούς βορειοδυτικά της χώρας

528
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την Τρίτη, 15 Ιανουαρίου, μετά τους εναέριους και χερσαίους βομβαρδισμούς που έπληξαν δυο περιοχές δυτικά της επαρχίας Ιντλίμπ στη Συρία. 44 τραυματίες έλαβαν επείγουσα περίθαλψη σε ένα νοσοκομείο που λειτουργούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Νωρίς το απόγευμα διακομίστηκαν 36 τραυματίες, μετά τη ρίψη πολλών βαρελιών με εκρηκτικά σε ένα χωριό, με ένα από αυτά να προσγειώνεται κοντά σε ένα αρτοποιείο. Εκείνη τη νύχτα, οι MSF περιέθαλψαν οκτώ ακόμα ασθενείς που τραυματίστηκαν από την εκτόξευση πυραύλου. Τέσσερεις από αυτούς πέθαναν κατά την άφιξή τους στο νοσοκομείο.

«Οι περισσότεροι ασθενείς που λάβαμε ήταν άνδρες, γυναίκες και παιδιά που τραυματίστηκαν από μεταλλικά ή άλλα θραύσματα από τις εκρήξεις», αναφέρει η Μαρί-Κριστίν Φερίρ, νοσηλεύτρια και υπεύθυνη της επείγουσας παρέμβασης των MSF, που βρισκόταν στην περιοχή και βοήθησε στην περίθαλψη των τραυματιών. «Υπήρχαν επίσης άτομα που είχαν τραυματιστεί στα μάτια και ένας τραυματίας με ανοιχτό κάταγμα, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Ένα μικρό κορίτσι που έφερε τραύμα στο κεφάλι πέθανε κατά τη μεταφορά του στην Τουρκία».

Η ορεινή περιοχή του Τζαμπάλ-Αλ Ακράντ, ανατολικά της πόλης Λατάκια, βομβαρδίζεται μήνες τώρα σε καθημερινή σχεδόν βάση. Κι ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, όσοι παραμένουν ζουν συνεχώς με το φόβο νέας ρίψης βαρελιών με εκρηκτικά από ελικόπτερα του Συριακού Στρατού.

Στις 13 Ιανουαρίου, σε ένα άλλο νοσοκομείο των MSF διακομίσθηκαν 20 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά, μετά το βομβαρδισμό μιας αγοράς στην πόλη Αζάζ, στην περιοχή του Χαλεπίου.

«Εκτός από τα άτομα που τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε μια αυξημένη ανάγκη για ιατρική περίθαλψη», σημειώνει ο Φερίρ. «Περιθάλπουμε 500 περίπου ασθενείς κάθε εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα και χρόνιες ασθένειες, όπως υπέρταση και διαβήτη. Βοηθούμε επίσης περισσότερες γυναίκες να γεννήσουν με ασφάλεια. Το σύστημα υγείας στην ορεινή περιοχή Τζαμπάλ Αλ-Ακράντ κατέρρευσε πριν από δυο χρόνια. Τώρα το χειμώνα, που η περιοχή πλήττεται από το κρύο και το χιόνι, οι ιατρικές ανάγκες μεγαλώνουν».

Οι ομάδες των MSF εργάζονται σε τρία νοσοκομεία στη βόρεια και βορειοδυτική Συρία, σε περιοχές που ελέγχονται από ένοπλες ομάδες. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, οι MSF δεν έχουν λάβει ακόμα από την κυβέρνηση της Συρίας άδεια εισόδου σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση για να παράσχουν ιατρική φροντίδα.

Από τα τέλη Ιουνίου του 2012 μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2013, ομάδες των MSF πραγματοποίησαν περισσότερες από 10.000 εξετάσεις και πάνω από 900 χειρουργικές επεμβάσεις. Οι ομάδες των MSF παρέχουν επίσης ιατρική και χειρουργική φροντίδα σε Σύριους πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, όπως Ιορδανία, Λίβανο και Ιράκ.