Τα 13 πράγματα που ζητούν τα Αραβικά Κράτη απο το Κατάρ

Τα 13 πράγματα που ζητούν τα Αραβικά Κράτη απο το Κατάρ

83
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το Κουβέιτ παρέδωσε στη Ντόχα μια λίστα με 13 απαιτήσεις των αραβικών χωρών που έχουν απομονώσει το Κατάρ… 

Στα αιτήματα της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν περιλαμβάνεται η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Κατάρ με το Ιράν και το κλείσιμο του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera. Παράλληλα ζητούν να κλείσει η στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο Κατάρ και να τερματιστεί η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, να διακοπούν οι σχέσεις με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, το Ισλαμικό Κράτος, την αλ Κάιντα κλπ, να παραδοθούν όλοι οι ύποπτοι για υποθέσεις τρομοκρατίας, καθώς και να καταβληθεί ένα απροσδιόριστο ποσό ως αποζημίωση. Ο κατάλογος συνοδεύεται κι από ένα τελεσίγραφο δέκα ημερών

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις στις 5 Ιουνίου, ισχυριζόμενες ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί τρομοκράτες, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορικά το Κατάρ.

Αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον άσκησε κριτική στις αραβικές χώρες, καλώντας τις να παρουσιάσουν άμεσα τις απαιτήσεις τους και να λύσουν το μποϊκοτάζ του Κατάρ.

Πηγή